Oh iPhone 6 telepon baru ku..

As-Salam,
Sempena iPhone 8 yang baru memasuki pasaran Malaysia di dalam bulan ini..
wah..wah.. kepada peminat tegar mestilah nak grab this phone kan...
good luck.. but aku bukan wat iklan berkenaan iPhone ini..

aku ingin menulis tentang tajuk di atas..
haha..aku adalah penguna android yang telah murtad dan beralih arah kepada iPhone 6..
iaitu model 2 tahun lepas..
adakan aku dengan rela nak tukar mengunapakai iPhone..
ternyata jawapan aku tidak.. malahan aku masih belum serasi mengunapakai iPhone ini..
memang dahulu iPhone memang la idaman aku..but bila dah guna..rase meeh..haha

memang golongan x bersyukur la aku ni...
kerana bagi ku iPhone ini x boleh challenge my previous phone
xiaomi redmi note 1... ya kalau nak kutuk dipersilakan.. kerana aku adalah salah satu peminat tegar..
kerana bagi ku kelajuan hp. ini lebih kurang sama sahaja..

but iPhone memang la mempunyai pelbagai kelebihan..jika tidak masakan harganya mahal terlajak..
kelebihan mempunyai memory yang besar, fast charging, kelebihan camera yang good kualiti pic dll..

but dek kerana aku orang kg. style aku rasa kelebihan itu adalah di sebalik jenama sahaja..
kerana apabila aku update iOS 11 pon.. life time bateri macam hp biasa 2 time per day kene cas..
haha.. tahu kutuk je aku ni.. but aku still nak menangkan hp lama aku ini..
kerana memikirkan hp lame rosak je aku terpaksa bertukar kepada iPhone..

Sejarah bagaimana aku bertukar kepada iPhone adalah
berdasarkan pelan Celcom yang telah ditawarkan di KB Mall..
kerana hp xiaomi yang berumur 3 tahun itu telah rosak.. aku ingin survey hp.2 idaman lain..
memang aku ingin memaliki hp xiaomi note 4.. tapi aku penah bertanya di kl stock tiada..
dan ternyata jawapan yang sama jua diperolehi di KB mall..memang sedikit rasa kecewa..

but tiba2 akak itu offer hp free.. but hanya perlu membayar internet pelan sahaja..
aku pada mulanya memang kurang berminat.. tetapi setelah dibuat perbandingan harga2 hp andorid yang lain.. ternyata tidak banyak perbezaan harga yang diperolehi dengan mengambil iPhone 6..
ini adalah kerana aku mencari tel. berserta pelan internet yang perlu di bayar ansuran bulanan..
kerana dikala itu aku x mempunyai simpanan kecemasan yang banyak untuk membeli hp yang baru..

Kelebihan yang ditawarkan oleh Celcom center tersebut bagi pelan ini adalah:
hp. : iPhone 6
price devices : free
internet plan : First Platinum
                       RM 150/month (excluded GST)
contract : 24 month
color : gold
memory : 32GB
hp stock : hanya diperolehi selepas 3 minggu tempahan
harap maaf pelan yang aku nyatakan ini..telah berakhir pada bulan lepas..di KB mall
but..
jika anda berminat dengan pelan ini... sila survey di celcom center yang lain
kerana promosi itu masih di iklankan di laman web sesawang celcom..
untuk maklumat sila tekan gambar di bawah:

Tekan gambar jika berminat untuk memiliki iPhone 6 secara free..

terus terang aku katakan pelan internet ditawarkan agak mahal..
malahan pelan internet yang besaq...30 GB internet weekday dan 30 GB internet for weekends..
itu pon x perabih guna sehinga hujung bulan.. 
nak combine kedua-dua pelan internet boleh jua..perlu add RM10 ringgit per month..
but..but nak wat gapo internet banyak.. setakat main wasap je..
ya mungkin tengok vid bebanyak.. but bukan selalu pon..
kekurangan yang lain adalah anda x boleh menjadi pirates downloader bagi mp3/ mp4 lagi..
but perlu mengunapakai app ada di app store.. huum app2 ini free trail sahaja..

alhamdulillah aku akhirnya dapat merasa guna iPhone ini..
gambar camera pon lawa..kerana aku suka mengambil gambar pemadangan.
memori pon tahan besar jua boleh aku kembali bermain game.. contoh game clash of clans..bahaha
disamping itu dapat jua aku mengupdate Instagram/ig ku.. 
kerana dahulu hp lama memori dah full.. so ig ke versi lama..
dan kini aku kerap mengupdate status di ig la.. kurang update status di wasap lagi..
selain itu terdapat 30GB free untuk vid walla..
iaitu free menonton movie di Ifex.. x silap sehingga setahun shj..
dan aku kembali marathon cerita Goblin di Ifex..
ini kerana gara2 8tv tayangkan cerita ini pada jam 9.30 mlm..
rindu pada pak cik goblin itu..kerana mengingatkan aku kepada sesorang..
the man with the sad eye/ smile...



0 ulasan:

Post a Comment

tanks for your text...he3

Powered by Blogger.

Followers