Syawal 2017

As-Salam,

Esok berakhirlah bulan Syawal bagi tahun 1438h
bagi Syawal tahun ini banyak dugaan bagi ku..
antaranya dugaan kesempitan wang kerana perlu renew road tax..
kenapalah harga insyuran road tax perlu naik selepas raya..blah2
termasuklah dugaan di reject peluang kerja di sektor awam..berhuhu la aku di sini lagi..
tetapi jika dibandingkan dengan masalah ku ini sekecil zarah sahaja..
kerana pencipta merindui hambanya untuk merintih kepadanya..
aku rasa bersyukur kerana ini dapat mengajar aku erti susah dan lelah perjalanan hidup ini..
ok itu sahaja aku nak bercoleh..
tujuan sebenar menulis enteri kali ini adalah untuk spam pic raya aja..hahaha

Setiap kali hari raya kalau bergambar untuk family, antara port yang menjadi pilihan adalah
di hujung anjung hadapan rumah..

old pic sudah pada zaman arwah atuk, wan dan nenek 
dan menjadi gambar kesayangan kerana 
only gambar lama yang ada disimpanan dan diframe kan..


untuk tahun ini pic ini je boleh dikatakan cantik 
pic yang lain2 spoil habis..haha

nota kaki:
entah raya tahun ni aku rasa macam x raya.. dengan menolak banyak pelawaan beraya bagai lagi..huhu



Layout baru blogku

Kerana dek kebosanan dihari minggu..
aku  telah cuba try test layout background bagi blogku ini

 Layout sebelum ini

 Layout terkini

sesuai dengan usia sudah..
dah nak munched ini perlu la design blog yang simple but sweet gitu..
wahaha.. bunga2 pink gitu tersangatla munched...
sebarang komentar amatlah digalakkan..
sekian, TQ


Dekorasi Hari Raya

As-salam,

sudah hampir seminggu kita menyambut Hari Raya Aidilfitri 
kebisaannya terdapat majlis2 rumah/office terbuka...
so untuk merasai felling2 raya ini perlu la ade dekorasi raya ini..
selain menjamu tetamu makan juadah raya..
jika anda mempunyai bajet wang yang lebih anda boleh la berbelanja
untuk setup photobooth seperti dibawah..
sesuai untuk dekorasi office... dengan mengunapakai idea
Chalkboard photobooth ini... 
simple dan dapat menjimatkan ruang dan paling penting mestilah la cantik kan..
contoh seperti di bawah..

deko chalkboard ini adalah daripada 
chalkart.my (id Ig.) 
juga terdapat gmail dan contact no.

dan hasil nurkilan tokok dan tambah menjadi seperti di bawah:

keseluran kos adalah dalam RM4xx 
dengan mengunapakai kerusi yang sediada di office

Namun jika terdapat kekangan kewangan untuk mengupah orang menyediakan deko seperti ini
huum.. maklumklah selepas raya kan.. duit pon dah kering..
anda boleh menyediakan deko sendiri di office dan dirumah 
modal adalah kertas keras/bewarna, printer bewarna, tali dan lain2..
sila tekan link pinterst ini >> eid mubarak decoration 
eid mubarak... kerana web ini international link..
di web pinterst ini mempunyai link ke blog2.. hasil perkongsian blogers
berkenaan idea deko ini... disamping itu juga terdapat penjualan produk2 berkaitan..
antara blog yam menarik untuk dikunjungi daripada link pinters ini adalah:





link-link di atas ini boleh menjadi idea untuk hiasan pejabat/ rumah..
seperti doco di bawah hasil kretiviti dan deko daripada web ini juga..

hasil kretiviti ku dan orang-orang office ku
 siap juga siapkan sudut deko hari raya ini...hehehe

Quotes of the day...

As the people who adore you stop adoring you,
as the die, as they move on, 
as you shed them, as you shed your beauty,
you youth, as the world forgets you,
as you recognize you transience,
as you begin to lose your characteristics one by one,
as you learn there is no-one watching you, and never was,
you think only driving - not coming from any place, 
not arriving any place, just driving, counting off time,
now you are here, at 7.43... now you are here, at 7.44..
now you gone....

source from @redzaminhat ig.

As-Salam,

berkemungkinan terdapat orang yang pernah melalui quotes di atas
dan mungkin hanya berpendapat hanya nurkilan cerita sahaja..
huum..
perkataan driving mungkin boleh bermaksud perjalanan hidup...
dan quotes ini bergantung kepada pemahaman pembaca itu sendiri..

bagi pemahaman aku..
setiap pertemuan terdapat perpisahan...
dan tiada guna untuk berpegang sesuatu harapan..
hidup perlu diteruskan.. walaupon anda angap payah..
sehingga kita kembali kepada -Nya..

bagi aku juga perkataan driving itu bermaksud..
memandu le..boleh dikatakan mengembara... atau move on..

1. Memandu
dengan memandu aku boleh pergi ke suatu tempat dengan lebih mudah..
dengan kereta aku boleh bergerak pergi ke kerja dan pulang ke rumah..
kelakar juga bila teringat dikala masa dahulu..
aku asalnya seorang yang boleh dikatakan fobia tapi lebih mudah
dikatakan malas untuk memandu kereta..
dikala membeli kereta milik sediri pon.. aku hanya mengunapakai
kereta tersebut selepas 4 bulan.. wahaha...
kini aku sudah masuk 1 tahun setengah memandu kenderaan sendiri dijalan raya..
memandu bersendirian..
...dikala hujan yang lebat..
    tidak kira siang atau malam aku pulang ke rumah..
    kalau melalui jalan kg. hujan malam memang golap golita habis..
    so jadi selawat sambil menyanyi je la..haha
..dikala kabus yang tebal..
   boleh dikatakan kalau sebulan mesti terdapat hari dimana kabus tebal
   perlu diharungi untuk ke tempat kerja.. ini baru la dikatakan suasana kg. ..haha
   tapi itu kabus pagi.. aku juga pernah  melalui jalan dikala kabus tebal diwaktu malam..
   ketika pulang dari Cameron Highlands.. golap x payah cite la..
   penglihatan lampu high beam pon x sampai 50 meter..
...dikala mengantok dan penat..
   mengantok ini biasa.. tetapi menjadi luar biasa apabila puasa..
   kerana tidak boleh makan dan minum..
   kalau penat.. memandu memang memenatkan
   mungkin aku perlu berfikir kembali untuk tidak memandu seharian
   pergi dikala awal pagi dan pulang lewat petang untuk KL dari GM
   kerana bila sampai malam...penat yang amat gilos..
dengan memandu ini juga aku sering membawa ayah ku ke klinik/ hospital
dikala beliau sakit..
boleh aku rasa bangga juga sebab ayahku mau naik kereta aku..
kerana my dad rule..
kalau die drive jangan harap la orang lain akan pegang stering tersebut..

2. Mengembara
...boleh menambah pengalaman hidop..
sekarang poan aku sedang mengembara di negeri lain..
untuk mencari rezeki dan pengalaman..
sampai jatuh cinta dengan makanan cek mek moleh dan air tea beng..hahaha

3. Move on
aku tengah hadapi walupon payah..

di bawah contoh gambar berkabus di pejabat tapak aku:

 ini gambar pemandangan biasa pada waktu tengah hari

ini pula pemandangan waktu pagi 
jika waktu kabus tebal..
bukit pon boleh jadi hilang woo..hahaha

Powered by Blogger.

Followers