Aplikasi free yang patut ada di komputer

As-Salam/ Salam Sejahtera,
Selamat pagi,

Sebagai perkongsian bagi pengguna komputer..
aku akan kongsi link aplikasi yang selalu aku gunapakai
di komputer selain basic aplikasi yang ada..


Filehippo (sila tekan link biru itu)

aku suka tentang aplikasi di pilehippo ini sebab tiada pop up ads sangat..
dan aplikasi ini adalah free...
lagging tu kadang2 ada jugak..
banyak jugak software2 lain ade.. 
tapi app. yang ini aku guna dah dekat 5 tahun rasenyer dari logo comel camgini

haha..hidong besar macm aku..

antara aplikasi2 yang berguna di dalam pilehippo ini adalah:

Ok kenapa aku bagi basic google ini..
sekarang kebanyakan google software adalah 
tak seperti dahulu.. mesra pengguna.. 
sekarang ni.. sekurang2nyer mesti de lagging atau tiba2 window tertutup..
dan kebanyakan nak reg. bagai...  x de privacy langsung..
kalau tekan link di atas... akan terus ke website dan
terdapat banyak link perkataan untuk pilihan carian pilihan google.. 

2. Winrar
Kegunaan adalah untuk comperes file.. di dalam satu folder..
dengan dapat minimize size asal fail dalam 1-3 Kb
mungin ini banyak digunapakai di pejabat.. kerana email kebanyakan 
de limited saiz sahaja...
dahulu mungkin aku mengunapaki WinZip (fungsi app. sama aje)..
tetapi rasanyer app ini lebih mesra pengguna..

Aplikasi ini amat berguna apabila anda selalu mengunapakai internet..
seperti hp.. setiap kali mengunapakai carian seperti google, IE ke firefox ke
sila..SILA2 bersihkan PC anda daripada virus.. peringatan kepada diriku juga..
sebab memang ade virus.setiapkali anda online ini..
tugas CCleaner ini adalah menghapuskan virus2 jahat 
yang boleh didapati daripada pc anda..
dan..clearkan history search anda.. app ini nampak biasa.. 
tetapi biasa digunapakai oleh sofaware eng.

4. Picasa
Aplikasi ini amat berguna untuk melihat gambar2... format jpg..
di dalam kepusan yang berganda dengan menekan butang zoom sahaja..
contoh seperti gambar di bawah:
ini bukan wallpaper.. saya zoom daripada app. ini sehingga tumbesaran 100%
aplikasi ini mesra pengguna.. dan agak pantas untuk loading gambar..
daripada app. yang biasa digunapakai.. iaitu windows photo view.

Aplikasi ini amat popular digunapakai untuk memainkan vedio...
ok... aku perkenalkan GOM player dahulu..
boleh membuka vedio berformat flv, mp3, mov, ts, avi, wmv, m4v, dan banyak lagi.. 
senang cerita format2 vedio terkini..ini app fav. aku kerana..
mesra pengguna... antaranya adalah tekan enter untuk tumbesaran tetingkap vedio,
telan space untuk pause vedio... dan aplikasi ini boleh dikatakan laju looding..
untuk aplikasi VLC pula.. boleh membuka vedio berskala besar..
seperti format MPEG, AVI, RMBV ext.. untuk menonton vedio kepuasan seperti 
hd dan penataan bunyi yang lebih kuat...

6. Winamp
untuk memainkan muzik berformat MP3, MIDI, ACC, M4A dan lain2..
mungkin anda sudah terbiasa windows media player..
but winamp ini bagi akau lebih ok.. 
dan senang nak memainkan lagu2 kegemaran..
app. ini mungkin oldschool sedikit..hahaha

untuk membuka fail berformat PDF
aku mengunapakai software ini kerana kebayakan adobe adalah untuk trail version sahaja
kalau software ini insyallah free sahaja.

p.s:

aplikasi2 ini hanyalah sebagai cadangan untuk digunapakai..
jika berminat boleh tekan link2 biru tersebut..
sebarang cadangan/ komen/ persoalan amatlah digalakkan..
sekian, terima kasih...

0 ulasan:

Powered by Blogger.

Followers