Lagu Melayu Terkini yang Aku Minati

yang sebelum ini..aku hanya menyatakan lagu2 FT adalah pilihan ku..
memang aku fan FT.. but
lagu2 lain pon den minat gak..hahaha
kalau nak tulis di dalam entri tersebut.. ia akan jadi teramatlah panjang.. dan bosan..
so ni.. kesinambungan la kot..

tahun2 kebelakangan ini.. 
industri musik Malaysia ni boleh dikatakan
menjadi pilihan rakyat Malaysia kembali..
boleh dibilang rasanya musik2 selain Malay ni.. yang diputar radio malayu...
taste lagu2 kebanyakan nya adalah lagu2 pop jiwang..
yang menjadi pilihan anak2 muda kini..
dan aku pon tidak berkecuali meminati musik2 mereka..but..but
kecuali lagu2 AJ, FA, AT, KK dll..
kerena seperti aku bebel entri sebelum ini.. 
lirik lagu entah ape2 maksud.. seperti mintak pi mati la.. 
saya mintak maaf la..kalau fan die nak kecam den ke..
tapi kalau x minat...suka hati den la...😜

antara lagu2 Malay yang macambest kini adalah..
>> Sufian Suhaimi 1st single yang menjadi viral dahulu 
dan yang terkini adalah Harus Aku... 
lirik lagu2 SS ini kadang2 boleh wat aku cembeng di dalam kereta gak..
memang terasa kot...hu2
>> Amira Othman.. lagu2 nya aku rase unik sebab 
mempunyai nasihat di dalam lirik lagu tersebut.. 
dimana agak sukar diperolehi di dalam lagu2 kini..
daripada lagu Hati-hati sehingga lagu Jaga-jaga...
>>Anuar Zain... rasenyer agak lame gak pak cik AZ...he3
x kuar full album.. bila kuar mesti lagu single2 jadi gempak la..
so untuk album ini aku puji.. memang kualiti lagu dan audio terbaik la..
lagu seperti Andainya Takdir dan kesinambungan mv nya Cinta Takkan Berakhir
.....senarai penyanyi dan lagu2 di atas kebanyakan popular pada tahun 2016..
kiranya backdated la..hehehe #campakbalik

berikut di bawah pula..
lagu2 Melayu untuk tahun 2017 yang kerap diputarkan di radio melayu...
terdapat juga lagu2 tahun 2016 tapi baru popular untuk pertengahan tahun ini..
antara lagu2 yang not bad la..
yang aku minati adalah:

Rapuh - Nastia


Syamel & Ernie Zakri - Aku Cinta


Haqiem Rusli - Segalanya (mula2 ingat lagu Hafiz le..
cos suara macam sebijik kot)


Warkah Untukku - Ara Af


Atmosfera - Berakhirlah Sudah 😭


Dadilia Band - Jelmaan Rindu


terkini terdapat kembali lagu2 puji name perempuan..
dah lama kot x de rasenyer lagu2 name perempuan
seperti :

Floor 88 - Zalikha


Project Pop - Aisyah

Lagu2 lain yang cam best:
>>Tajul - Sedalam-Dalam Rindu
dan lain2.. 


nota kaki:
mula2 x minat pon lagu2 gini.. dah selalu dengar 
lame2 hadam la jugak..hahaha
pilihan lagu2 ini adalah berdasarkan pilihan jiwang aku..
terima kasih bace entri ini...

Aplikasi free yang patut ada di komputer

As-Salam/ Salam Sejahtera,
Selamat pagi,

Sebagai perkongsian bagi pengguna komputer..
aku akan kongsi link aplikasi yang selalu aku gunapakai
di komputer selain basic aplikasi yang ada..


Filehippo (sila tekan link biru itu)

aku suka tentang aplikasi di pilehippo ini sebab tiada pop up ads sangat..
dan aplikasi ini adalah free...
lagging tu kadang2 ada jugak..
banyak jugak software2 lain ade.. 
tapi app. yang ini aku guna dah dekat 5 tahun rasenyer dari logo comel camgini

haha..hidong besar macm aku..

antara aplikasi2 yang berguna di dalam pilehippo ini adalah:

Ok kenapa aku bagi basic google ini..
sekarang kebanyakan google software adalah 
tak seperti dahulu.. mesra pengguna.. 
sekarang ni.. sekurang2nyer mesti de lagging atau tiba2 window tertutup..
dan kebanyakan nak reg. bagai...  x de privacy langsung..
kalau tekan link di atas... akan terus ke website dan
terdapat banyak link perkataan untuk pilihan carian pilihan google.. 

2. Winrar
Kegunaan adalah untuk comperes file.. di dalam satu folder..
dengan dapat minimize size asal fail dalam 1-3 Kb
mungin ini banyak digunapakai di pejabat.. kerana email kebanyakan 
de limited saiz sahaja...
dahulu mungkin aku mengunapaki WinZip (fungsi app. sama aje)..
tetapi rasanyer app ini lebih mesra pengguna..

Aplikasi ini amat berguna apabila anda selalu mengunapakai internet..
seperti hp.. setiap kali mengunapakai carian seperti google, IE ke firefox ke
sila..SILA2 bersihkan PC anda daripada virus.. peringatan kepada diriku juga..
sebab memang ade virus.setiapkali anda online ini..
tugas CCleaner ini adalah menghapuskan virus2 jahat 
yang boleh didapati daripada pc anda..
dan..clearkan history search anda.. app ini nampak biasa.. 
tetapi biasa digunapakai oleh sofaware eng.

4. Picasa
Aplikasi ini amat berguna untuk melihat gambar2... format jpg..
di dalam kepusan yang berganda dengan menekan butang zoom sahaja..
contoh seperti gambar di bawah:
ini bukan wallpaper.. saya zoom daripada app. ini sehingga tumbesaran 100%
aplikasi ini mesra pengguna.. dan agak pantas untuk loading gambar..
daripada app. yang biasa digunapakai.. iaitu windows photo view.

Aplikasi ini amat popular digunapakai untuk memainkan vedio...
ok... aku perkenalkan GOM player dahulu..
boleh membuka vedio berformat flv, mp3, mov, ts, avi, wmv, m4v, dan banyak lagi.. 
senang cerita format2 vedio terkini..ini app fav. aku kerana..
mesra pengguna... antaranya adalah tekan enter untuk tumbesaran tetingkap vedio,
telan space untuk pause vedio... dan aplikasi ini boleh dikatakan laju looding..
untuk aplikasi VLC pula.. boleh membuka vedio berskala besar..
seperti format MPEG, AVI, RMBV ext.. untuk menonton vedio kepuasan seperti 
hd dan penataan bunyi yang lebih kuat...

6. Winamp
untuk memainkan muzik berformat MP3, MIDI, ACC, M4A dan lain2..
mungkin anda sudah terbiasa windows media player..
but winamp ini bagi akau lebih ok.. 
dan senang nak memainkan lagu2 kegemaran..
app. ini mungkin oldschool sedikit..hahaha

untuk membuka fail berformat PDF
aku mengunapakai software ini kerana kebayakan adobe adalah untuk trail version sahaja
kalau software ini insyallah free sahaja.

p.s:

aplikasi2 ini hanyalah sebagai cadangan untuk digunapakai..
jika berminat boleh tekan link2 biru tersebut..
sebarang cadangan/ komen/ persoalan amatlah digalakkan..
sekian, terima kasih...
Powered by Blogger.

Followers