Goblin


Kali ni ak nk review berkenaan Kdrama lg la woi..he2
Drama Goblin a.k.a Guardian: The Lonely Great God..


Sinopsis
Pada masa dahulu, Kim Shin adalah seorang pahlawan yang tiada tandingan
tetapi pemerintah/raja seorang remaja yang tidak matang cemburu dengan
populariti Kim Shin (tercabar kot), telah memerintahkan nya supaya dibunuh.
Kim Shin merasakan hukuman yang tidak adil telah menyalahkan
dunia ni x adil la.. pada saat kematiannya.
Akibat daripada itu Kim Shin diberi immortal life sebagai Goblin dan
akan mati menjadi abu sekiranya pedang didadanya dicabut oleh human bride.
Kim Shin menunggu sehingga 900 tahun untuk mencari
perempuan bertuah (bertuah ke..hu2) untuk cabot padang itu.
Cerita ini lebih menarik apabila Kim Shin terpaksa menjadi
housemate kepada malaikat pencabut nyawa yang kacak..hahaha
ok back to story.. Kim Shin akhirnya bertemu Ji Eun-Tak..
ok the human bride dan jadi panik sebab dah best jadi Goblin kan..
konflik bermula apabila si Gobin/ Kim Shin telah jatuh cinta
Ji Eun-Tak/ human bride... 
tu je aku boleh simpulkan secara pendek cite tersebut..
nak lebih tahu this drama..sila marathon sendiri

p.s: diingatkan cerita ini sebagai hiburan sahaja percaya jangan le pulak..
       sebab itu la cerita die.. fantasy romance dan ade juga comedy nyer..

Link untuk tonton drama ini seperti di bawah :
i.   Iflix - Boleh tengok dari phone but mesti ade acc. la ek
ii.  Dramafire - Boleh tengok dan download
iii. Doramax264 - Boleh tengok dan download
iv.  Myasiantv - Boleh tengok dan download

-----------------------------------------------------------------------------------
Untuk pengetahuan korang aku ni dah lama x tengok drama
sebab picky sikit..hu2 last tengok kdrama pon cerita Doctors
tu pon awal tahun 2016 eh.. pas tu onoff2 cerita lain
but mesti x habis marathon..hehehe
kalau dah nak tulis blog pasal drama ni mesti la ade sebab kan..

1. The Cast


Ok untuk cerita ini pelakon2 bukan la tangkap muat je tau..
Gong Yoo sebagai watak utama sebagai gobin a.k.a Kim Shin..
populariti Gong Yoo tidak dapat disangkal dengan popularnyer
banyak filem2 dan drama2 yang meletop lakonan beliau..
antaranya terkini filem pada tahun 2016 tajuk Train To Busan..



di dalam ep.7 ade menunjukan Goblin teman Eun Tak tengok filem Train to Busan
dan reaksi die memang kelakor.. 😁

watak Eun Tak lakonan Kim Go Eun

huum.. adik aku kate heroin dalam filem ni x cantik (seperti heroin drama2 skg)..
malahan second lead actress dan watak emak Eun Tak lagi lawa..
tapi aku rase dia ade adorable smile... dan sesuai dengan watak gila2 tu..

Grim Reaper a.k.a Wang Yeo lakonan Lee Dong Wook

Walaupon Grim Reaper ridiculous kacak di dalam drama ini..
tapi watak Wang Yeo/Kim Woo Bin adalah antara penyeri drama ini.. 

Sunny lakonan Yoo In Na 

Seperti aku kate tadi watak second lead lebih cantik dan kacak..hue..hehe

2.  Jalan cerita

Ok penulis bagi drama ini Kim Eun bukan la calang2 orang sebab beberapa 
drama hasil tulisan beliau turut meletup seperti Secret Garden, The Heirs dan 
terkini Descendants of the Sun...

Seperti yang aku tulis di atas drama ini fantasy comedy romance
so mesti de yang acah romantik.. tapi acah2 kelakor yang banyak..
dan cerita korea memang x lari dengan tema sad love story..

  i.  The Bromence
       persahabatan antara goblin dan grim reaper ternyata gila2 dan lawak

      jangan salah angap.. ternyataya di dalam drama ini masing2 ade pasangan/ awek
      cuma usik mengusik member2..he3

  ii.  Jalan cerita bersahaja dan lawak

        



   
   iii. lepas ni kalau tiup lilin/api mesti punyerla teringat cite goblin

cos cara itu pakcik goblin muncul di hadapan Eun Tak

   iv. lokasi yang cantik acah2 romantik Quebec, Canada


 of course antara trademark cerita ini adalah Maple leaf

3. OST's for the drama

Setiap drama korea mesti mempunyai lagu2 tema yang sedap
antara lagu yang menarik perhatian aku untuk drama ini adalah:
-
Stay With Me_Chanyeol & Punch


I will go to you like the first snow_Ailee

Other OST yang best..
Round and Round - Heize & Han SooJi
Who Are You_Kim Sam
Beautiful_Crush


nota kaki :
pada permulaanya aku x berminat pon cite goblin ni..aceh
cos asyik member2 post dlm fb ttg cite ni..
dan member opis pon kte cite ni best..
pon acah2 tengok la.. sekali jadi die hard fan pulok...
hahaha
😛

Powered by Blogger.

Followers