Salam Maal Hijrah

Yeeea... sebagai umat Islam kita patut bersyukur(Alhamdulillah)...
kerana sudah masuk tahun baru... bulan Muharram...
kalau di Malaysia sambutan Awal Muharram 
sinonim dengan perarakan sempena mengingati peristiwa penghijrahan 
Nabi S.A.W dari Mekah ke Madinah
kalau nak maklumat lajut boleh baca dari this sources>> En.Wikipedia

Pic ini mengambarkan ringkasan cerita die...

dan sempena tahun baru ini mestilah ada sedikit azam untuk berubah kan...

         Berhijrah daripada keburukan kepada kebaikan 
         Berhijrah daripada sifat negatif to positif
         Berhijrah untuk mencari redhaNya di dunia dan di Akhirat kelak...
         Semoga Allah Mempermuadahkan jalan kita...Insyaallah..

wah..aku membebel macam ustazah pula..hahahaha...
sebenarnya aku tertarik dengan pic ni... bila my friends post this pic at fb...

klik this pic untuk tumbesaran berganda2....


aku berada di kelompok bahagian kiri and kanan pic at column di atas...
aku sekarang cuba mengurangkan makan Mcd sebab...dah insaf...
waah...macam kolot pulak...konon2nyer nak boikot israel ..
bukan tu sebab die ar....main reason adalah
untuk mengurangkan perot ku yang makin memboncet ni..
yang wujud sejak aku belajar makan Mcd..
wah salahkan makanan pulak sebenarnyer x pandai jaga nasfu makan...huahuahua
and Insyaallah aku akan cuba memperbanyak kan doa untuk umat Islam di Gaza...
TaPiiiii.....+_____+"
part pic kat kiri 2 memang aku agak berat cikit...untuk berhijrah...hehehe...
aku kan kipas2 mati kpop fan....baik daripada kpop drama and kpop songs...
rancangan 30 Minit Ustaz Don tu pon aku tengok kalau 
consider aku teralih channel tv al hijrah...
tu pon depends tajuk die...wah jahil gak aku ni kan..hihihihi
tapi rancangan ni memang best.. sebab banyak input yang menarik..huhuhu

ok la...sampai cini jer review pasal entry ni...


"Hijrah adalah satu transformasi 
                  untuk ke arah kebaikan"

Answer Me 1997 @ Reply 1997


Entry kali ni pasal K-drama pulak ek...
Tahun 2012 ni banyak jugak yang mencetuskan demam K-drama..
antaranya yang latest adalah Rooftop PrinceA Gentleman’s Dignity
anda boleh terus tekan tajuk drama tersebut..
and akan terus ke link Mykimchidrama... 
dimana tempat aku selalu tengok drama online..hehehehe

Sekarang ni tegah meletop2 kat Korea cite Answer Me 1997 @ Reply 1997...
yang baru jer tamat beberapa hari yang lepas...
cite ini pada mulanya tidak la popular sebab x banyak promosi
seperti cite To beautiful you diatasi cerita Hana Kimi

ni pic cite To Beautiful You

aku pon mulanyer marathon jugak cite To Beautiful You ni...tapi.....
lame2 bosan pulak... sebab cite ni x best sangat berbanding Japan version punyer...
yang ternyata lebih kelakar+gila2...yang Korean version ni macam jiwang cikit ar...
tapi pendapat orang lain2 kan... kalau nak tengok pon x per..huhuu

and akhirnyer aku marathon ar cite Reply 1997 yang sangat meletop2 kat Korea...
tapi kurang meletop kat negara lain (termasuk Malaysia)...
cite ni ternyata best... sebab cite mengimbas kembali kenangan lalu 
tentang persahabatan + percintaan di tahun 1997...
mase tu masih guna video tape nak rakam cite..
main Tamagochi... Nintendo gameboy..
beli majalah yang de poster favourite artis..lepas tu tampal kat bilik.. and ext2...
kalau tngok mesti teringat zaman kanak2...seperti aku yang melalui zaman tersebut..he3
aku x boleh review drama ni lebih2 sebab belom habis marathon lagi...
tapi dah tau happy ending..(^-^)
x seperti cite korean yang lain lately ending die mesti sedih..u_u

ni pic cast cite Reply 1997
huum...mesti de kate x cantik and handsome ar...
but..

aku suka watak Eunji A-pink sebab die comel..huhuhu

dalam cite ni pon de Hoya group Infinite..but..
x suka watak die.. sebab gay boy..upps..huhuhu


ni preview cite and cast die..

.
.
.
.
.
ni pulak lagu yang popular tahun 1997 and group kegilaan si Sung Si Won
pada mulanya rase ridiculous jer dieorang minat lagu ni..
tapi lame2 dengar..macam wave Oppan Gangnam Style ..
susah nak delete dalam otak pulak T_T"

kalau berminat nak tangok cite ni boleh ar tekan link di bawah..huhuhu




Anak2 angkat yang comel2...

he3...hi welcome 2 my family....bunny..

Sorry banyak2 kepada angah(Dyla Nash)...
sebab lambat tulis this entry..
because die yang request entry ni...
he3... 

sebenarnye status progress anak2 arnab ni
dah semakin membesar sebab kuat makan macam tuan die....

haaip...
 ni bukan anak tikus tau..
tapi ni la rupa anak arnab sebulan yang lepas...
and bertukar menjadi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
semakin membesar...
and super duper active lak tu(-_-")

we are Leonardo, Donatello, Michaelangelo and Raphael

he3...tipu jer ar..
2 name ninja turtles (cite favorite adik bongsu aku)...hahaha
name die bise2 jer version kampung mai...
yang warna cokelat(CoCo)..
warna kelabu(Hitam..o_0"..mak yang bagi name.. accept jer ar..)huhuhu
yang dua kembar warna putih mix tompok hitam(Mimi and Momo)
yang ade sesat lagi seekor yang kecik sikit tu 
sebenarnyer baru lahir awal bulan yang lalu(mase Dyla Nash pi Sarawak ar)
die de 4 stabling and same corak cikit....hahaha

we are............(=___^)
name anak rabbit ni x tau lagi..
tapi x boleh bagi name Leo..Mike..Don..Raph
because nanti terbelit2 lidah mak aku pulak pulak
just nak sebut name die jer...
hahahaha

and sekarang my family dah de 8 ekor anak arnab...he3
dan rasenyer akan semakin berkurang kot 
sebab de request form others nak bela anak arnab ni...Waaaa
tapi kalau tuan die baik redha jer ar 
sebab..
my last sister said..
"kalau arnab ni dah besar boleh ar wat BBQ la".....u__u"

no coment..heeeheeeheee



Raya dah nak habis ar...

lame bonar den dah x tulis entry at my blog..
rasenyer dah dekat 2 bulan kot...
sejak jadi penganggur siswazah kan..
so paham2 jer la mood malas semakin menebal...hahahahaha

berbalik kepada tajuk entry di atas (he3..dah macam surat rasmi pulak)
raya ni x banyak aktiviti2 yang best..
so sebab tu ar baru sekarang 27 Syawal baru nak tulis pasal topik raya..
bak kata orang cite dah basi dah...he3
raya tahun ni x banyak perubahan....
masih lagi dalam mood sedih cikit
antara reason nye adalah..
sudah kali ke-2  raya aidilfitri...ketiadaan my grandmother...
and my sister(angah) further her study at UNIMAS...
dan sekarang ni die dah selamat sampai pon...
boleh ar jenguk2 at her blog Dylanash...
raya tahun ni pon x de picture raya for ALL my family...
                                pic ni ehsan from my cousin camera....huhuhuhu
                                           
he3..x boleh upload pic lebih2..sebab den ni dah semakin gomok..huahuahua

tapi raya tetap raya kan..kene ar happy2..
antara akiviti raya... only at Malaysia jer tau..
adalah "bermain mercun"..
so my cousin lancarkan perang mercun dengan jiran kampung seberang..
but bukan meriam buluh tapi..mercun bola jer..
"jangan pandang randah mercun bola..
mercun ni datang dari Siam tau"...bak kate my cousin ar..
dengan sedikit kekreatifan..
membuat paip besi yang tebal (mengantikan buluh)
and mercun bola (mengantikan belerang)..
bila meletop..ambik kau..kalah mercun bulah kampung seberang..hahaha
tapi pic x de sebab camera murah den ni x clear sangat bila waktu malam2 ni..huhuhu



ok ni pulak pic Ketupat Daun palas Kelapa ar..hahaha
tibe2 tahun ni nak buat ketupat ni... leceh cikit ar sebab kene anyam kan...
sepanjang den dilahirkan... ni ar kali pertama rasenyer buat ketupat ni..(-_-")
tapi best jugak rase die sebab de rase origanal sedap..
berbanding dengan ketupat plastik...

tu jer ar rasenyer cite raya kali ni...
kalau raye tahun dapan kalau panjang umur lagi insyallah de entry pasal raya lagi...
tapi cite lain pulak..huhuhu
k papai...

(**den= saya/aku) bahasa anak nogori 9..huhuhu


dah habis exam ar...

akhir yer berakhirnyer final paper..
and harap dapat graduate untuk last sem ni... malas nak pikir2 study lagi ni....
bukan senang sebagai student yang last sem  ni...
dengan FYP ar... IDP ar...
tapi pengalaman yang pahit 2 mugkin akan menjadikan kita matang cikit kot....
hahaha...
sebab pasal IDP la yang x boleh blah....
memang ar...
nak siapkan design punyer pasal hampir x tido 1 week kot..
tido just nk hilangkan penat badan jer...
yang paling best before nak presention for IDP
semua group member tak tido, lepak sampai pagi stay at faculty
and... pagi tu before pesent IDP...
de pulak 'Exit Exam' just for last year student ... wajib attend kot...
dengan tak mandi group kitaorang attend exem 2....
macam kelakar pon de sebab
budak2 lain semua dah pakai baju kurung cantik2 and for man pakai kemeja lah kan...
just group kita orang jer pakai baju t-shirt dengan muka sememeh (hodoh dpd biasa)
memang obvious sangat2 ar kan...
dah ar tu soalan yang kuar memang entah ape2 jer....
tapi akhirnyer alhamdulillah Allah memang penyayang kepada hambanya....
presentation berjalan dengan lancar sebab panel tu memeng baik sengat2...
tanks banyak kepada En. Ir Razak (panel industri) memang terbaik gile..huhuhu
uppss (-__-").... tetinggal cite pasal exit exam pulak...
aku and member group sepakat kuar awal exam...and just bulat2 jer jawapan tu...
lagi pon x de carry mark pon...
kuar exam trus balik, mandi.....and betukar jadi Cinderella ar...he3
tak kan ar nak presentation selekeh2 kot....huahuahua
ni baru wat IDP....
macam mana ar nak jadi design engineer keje at consultant ni...+_+"

Bersih 3.0

aku malas sebenarnye nak post pasal isu sensitif ni tapi...
 ok kita renungkan2 lah bersama ek...


source from pengomen dari en. youtube...
"i understand the protesters are demanding for a better country and system but that is not the wat malaysia is known as a islam country Islam tidak mengajar tunjuk perasaan, sebaliknya Islam mengajar supaya mengawal perasaan dan meletakkan pada tempatnya. Kata Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, “Orang yang kuat itu bukanlah yang dikenali dengan hebatnya berkelahi, tetapi orang yang kuat adalah yang mampu menguasai (menahan) dirinya ketika marah.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, no. 6114)"




but this vedio before terjadi....




location kat tempat aku selalu shopping....Sogo mall

yes..cuti semester...^o^

huum...
sekian lame dah tak post ape2 at my blog ni
rase kekok pulak nak susun ayat...+_+"
bise ar dah last semester ni sibuk mengalahkan PM...hahaha
bila cuti sem ni jer ar my opportunity to update my blog ...heeehee
konon2 cuti sem ni semangat untuk sattle kan my...
       -Final Year Project(FYP)
                        &
       -Integrated Design Project(IDP)

but............
=_="




what I actually do:

                          FYP
                          IDP

marathon tengok latest Kdrama...hihihi
tajuk die Shut Up Flower Boy Band and Wild Romance...

 Shut Up Flower Boy Band  a.k.a  Flower Boy Eye Candy

Wild Romance  a.k.a  Aggressive Romance


excited tengok drama Shut Up Flower Boy Band ni pon sebab:

hihihihi....

ok aku tau korang sure x paham pe die tulis sebab tulisan die bahasa korea kan...
name sebenar mamat ni  Myung Soo a.k.a L
die ni merupakan salah seorang ahli my favorite kpop group Infinite..he3

nak letak gak pic die orang.....muahahaha

k ar sekarang aku nak sambung downlowd cite Shut Up Flower Boy Band...lalalala...bye


Sempena Maulidur Rasul ini jom kita mengenang kembali perjuangan Rasulallah S.W.T
jom kita hayati khutbah terakhir baginda yang tidak pernah melupakan umat2 selepasyer....


KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD S.A.W.

Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah
Tahun 10 Hijriyang di Lembah Uranah, Gunung Arafah


Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah deign telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih saying. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-katku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.



Pro and Kontra Baucer Buku 1 MALAYSIA

hampir semua student IPTA,IPTS and politeknik mendapat baucer ini...

terima kasih la kepada kerajaan 
yang berbesar hati nak bagi baucer free (tapi kalau bagi duit lagi baik) huum..
mungkin ade sebab kenapa kerajaan x bagi duit kepada mahasiswa and mahasiswi ni
sebab kalau bagi duit sah2 ar next week dah habis pun yer..hahaha (*^.^)
(merujuk kepada diriku yang gila shopping)

tapi lately kecoh pasal penjualan baucer ini di internet (-"-;)
kenapa masalah ini berlaku...
kebanyakkan student tahun akhir tidak memerlukan baucer ini
sebab utama adalah banyak wang dihabiskan untuk 'final year project'
maka sekarang mereka dah kering duit ar...
dah x lama lagi nak bayar hutang pinjaman ptptn pulak...

kepada student yang mempunyai masalah tersebut 
mesti ar ade solution... antaranyer:
tapi ape salahnyer kalau korang wat amal sikit 
beli lah buku rujukan kepada adik2 korang yang masih bersekolah lagi ker...
kan dapat pahala selagi adik2 korang mengunakan buku2 tesebut..inshallah
kalau x de adik @ korang rase adik2 korang jadikan buku korang bantal tido jer...
ade solution lain...
korang belilah buku2 seperti jurnal atau majalah2 ilmiah seperti
'Job Interview and Answers','Tips Attending An Interview' and the gang...
dapat ar korang prepare sikit kan x lama lagi nak keje...
beli buku ade unsur2 motivasi ker...
kalau korang rase cadangan aku kono x per...(u_u")
ape kate kalau korang beli stationery banyak2..
lepas tu korang jadi supplier alat tulis @ jual kat budak2 sekolah
kan dapat pulangan duit gak..hahaha

ni aku nak wat pengumuman x lama lagi de 
Expo Buku 1 Malaysia 2012
yang bertempat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)
bermula 1-6 Feb 2012 (10am-8pm)
ok kat sini kite boleh tebus baucer ni dengan jayayer...hahaha




just about me and my blog (1)

tanks kepada Dylanash sebab ajarkan aku wat blog ni..
and create kan header special untuk blog ku ni..
hehehe...
nape guna picture kindergarten chile
sebab mase tu aku masih cute lagi tapi....
sekarang dah terlebih cute sangat pulak (0_o")....
mesti korang pelik kenapa ar aku guna trademark mueeza purple...
kalau x pelik x per ar =_=""....
tapi aku tetap nak cite gak..hahaha
adik aku tanyer kenapa la nak guna name Mueeza tu
sebab susah nak ingat pe lagi nak tulis kan...
huum... tu aku tak nak comment
sebab korang boleh search sendiri ape name benda name Mueeza tu...hahaha
kalau untuk name purple tu...
saje jer tibe2 terfikir perkataan purple tu comel and .....
and bukan bermakna aku ni seorang yang obses dengan warna purple ek...
aku minat jugak warna2 lain
seperti pink(dulu2 mase zaman remaja muda sekarang dar remaja tua la) he3
putih, hitam, hijau...humm
semua warna ar minat....hahahaha
tapi warna purple ni special sikit...
kalau untuk perkataan 'akulah bakal engineer....'
tu nanti entry akan datang pulak aku tulis ek..
maka rajin2 la follow/skodeng my blog...hihihi

huum..me and blogging

sye budak br nk belajar2 tulis blog...
wahahaha....
sekian lame nk tulis blog tapi..tapi..tapi..
sbb dek mls sngt2 and buzy(alasan lapuk)..he3
skg br nk create blog ni....
ok ar...
welcome to my blog
Powered by Blogger.

Followers